Franken House / Bekhor Architecte

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/53002/franken-house-bekhor-architecte Clipboard Belgium “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/53002/franken-house-bekhor-architecte Clipboard CopyHouses, Renovation•Brussels, Belgium Photographs ArchDaily Architects: Bekhor Architecte Area Area of this architecture project Franken House / Bekhor ArchitecteSave this projectSaveFranken House / Bekhor Architecte Houses Area:  300 m² Year Completion year of this architecture project Year:  2007 “COPY” Photographs:  Laurent BrandajsText description provided by the architects. The project take place in an atypical urban environment for a town like Brussels where row or town houses in a well aligned facades are rather the standard. On the left side, the Léon Cuissez street has different scales of buildings and some unusual alignements. From multiple storey apartment buildings to small houses lost on the background as a witness of old discontinued urban outlines.Save this picture!© Laurent BrandajsRecommended ProductsPorcelain StonewareGrespaniaWood-Look Porcelain Tiles – SajoniaWoodEGGERWood-based Boards in Vincci Gala HotelLoungersB&B ItaliaChaise Longue – GioFormerly, the place was a carpentry workshop that became neglected during the last 20 years. At the very beginning, this wall was just a protection between the private property and the public space, a fence wall. It was just 2m high with no other utility than to separate. The existing volume was constructed around 1930 by raising the main elevation over the existing fence wall and completing the volume enclosure behind it.Save this picture!© Laurent BrandajsThe project guideline was first to play around this blank wall and to keep it as it is. To erect such a wall in an urban space is something difficult to vindicate. In this case the wall is used as a binder from the left, with the one level houses on the back, to the right, with the higher apartment building.Save this picture!© Laurent BrandajsThere were no certainty about the foundation of such a wall.It was decided to create a new steel structure inside the volume that would be at distance of these existing walls. Any other intervention would be based on this principle of “distance”.Save this picture!© Laurent BrandajsThe facade of new part with the suspended cube on the right, is a result of the structure’s extension. The structural grid in steel is filled by a wooden frame. The facade is expressed backwards the existing blank wall.Save this picture!© Laurent BrandajsIn order to emphasize the attitude towards this brick wall, a stair is backed on it and animated by an overhead light, offering different atmospheres during the day.The second guideline was to relink this unordered urban space. The new “skyline” of the project is made of different in a row of “step volumetry”.Save this picture!© Laurent BrandajsLevels are open spaces, but each have connection with closed rooms in order to make privacy possible.Material treatments are chosen to break the frontier between the inside and the outside. These materials like steel, zinc, wood or coating are used in both situation in a fluid continuity.Save this picture!© Laurent BrandajsProject gallerySee allShow lessBuilding Industry Think Tank: London, April 2010ArticlesArtsQuest Center / Spillman Farmer ArchitectsArticles Share Franken House / Bekhor Architecte Save this picture!© Laurent Brandajs+ 28 Share CopyAbout this officeBekhor ArchitecteOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationBrusselsRefurbishmentHousesBelgiumPublished on March 18, 2010Cite: “Franken House / Bekhor Architecte” 18 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?弗兰肯住宅 / Bekhor Architecte是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *