Casa Abierta / Rosario Talevi

first_imgArchDaily “COPY” CopyHouses•Punta Rubia, Uruguay CopyAbout this officeRosario TaleviOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPunta RubiaUruguayPublished on September 08, 2016Cite: “Casa Abierta / Rosario Talevi” [Casa Abierta / Rosario Talevi] 08 Sep 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2011 Projects Architects: Rosario Talevi Area Area of this architecture project Houses Casa Abierta / Rosario Talevi “COPY” Photographs Photographs:  Javier Agustín RojasOriginal Text:Fiona ShipwrightSpanish Text Translation:Daniela BrunandPlot Surface:300 sqmBudget:US$ 90.000City:Punta RubiaCountry:UruguayMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!© Javier Agustín RojasText description provided by the architects. For an architect working on their very first built project, the temptation to condense several years’ worth of education into a single is a strong one. Usually, however, such lofty desires are tempered by the realities of the budgetary, geographical and material constraints. Such was the case with Argentinean architect Rosario Talevi’s first project, a house known as Casa Abieta. There was though, an additional parameter here that isn’t something encountered but most architects during their “maiden voyage”: the client was her own mother. What is most striking about the project is the manner in which the parameters in question have not only have shaped but also enhanced ­the final building. The result of conditions leading to convictions, the creativity that comes from such constrictions is playfully evidence by Talevi’s house.Save this picture!© Javier Agustín RojasA project that has been on-going since 2011, Casa Abierta is located not far from La Pedrera, a seaside village in Rocha on the south east coast of Uruguay. Its location is notable in the first instance for its rugged beauty; but this wildness extends beyond the geography, characterising the historical context as well as the budget and nature of the materials and resources available for the project. The house is in the middle of land that was once envisioned as a joint entity of La Pedrera and Punta Rubia, which would form an urban beach resort. The plan, which dates from the 1930s, never materialised but the urban regulations according to which it was conceived do endure. The 34m long x 8.8m wide plot, some 2 kilometres from the nearest neighbour, adheres to these unfinished, “invisible” streets. This density-that-never-was also means that basic infrastructure concerns, such as connection to water and electricity grids – even a path leading to the plot – were absent.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!Plan 1Save this picture!© Javier Agustín RojasThe effects of these parameters are manifest in the structure not as compromises but as decisive gestures. The house is conceived as the assembly of two bodies: one that responds to the restrictions of the land and stretches along the lot’s entire 34m length. It occupies the maximum width allowed (6.8m) and is anchored on its highest point. The second body, diagonally orientated to the south, interrupts the house’s orthogonal system, in the process providing shelter against the ferocious south-easterly wind that has shaped the surrounding landscape. Resting on a wooden structure elevated 2m above the ground and standing at a maximum height of 7.5 m, Casa Abierta has access to ample views over the surrounding landscape and will continue to do so even if in the future, even if new constructions appear.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!Plan 2Save this picture!© Javier Agustín RojasBeyond the layout of the house, the technology which addresses the infrastructural limitations is again, steeped in the language of confidence rather than compromise. With its wooden framed built from FSC-certified Pinus elliotii and Eucalyptus from Brazil (both locally available, keeping costs down) the structure is naturally eco-friendly – but to call it such is a little flattening. “Eco-adapting” or “eco-respecting” might be a more appropriate description. Water from a natural well (filtered through a three step system) is heated using solar energy and during the winter, the central chimney warms the entire house, negating the need for any additional heating system. Natural light floods in thanks to the architect’s decision to surround the staircase with enclosing walls build from translucent polycarbonate. The house’s first level sits two meters above the ground, with the living space forming one large room arranged around that chimney. The second level comprises two bedrooms plus a deck, with rooftop terrace on the level above.Save this picture!© Javier Agustín RojasReflecting upon the timing of the project, Talevi remarks, “While designing Casa Abierta, I officially became an Architect. Being both my opera prima and a family project, building the house became an extremely personal experience. It also defied everything I had learnt during my years as a student. It was a process of trial and error that examined knowledge, beliefs and references. While questioning ideas about space, its definition and its use throughout time, I was also exploring a shared design process and the intimacy of family life.” The definition of space that characterises Casa Abierta has already found meaning for the architect, their client and observers alike: a house, a home, enduring proof of constraint as a catalyst for creativity.Save this picture!© Javier Agustín RojasProject gallerySee allShow lessCall for Entries: RIBA Design Competition – ‘The Wall’Built Projects & MasterplansUrban Sanctuary at Helsinki Design Week 2016Event Share Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794875/open-house-rosario-talevi Clipboard Casa Abierta / Rosario TaleviSave this projectSaveCasa Abierta / Rosario Talevi ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794875/open-house-rosario-talevi Clipboard Area:  78 m² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Javier Agustín Rojas+ 27 Share Uruguaylast_img read more